Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Organisasjoner

Forelesninger kan bestilles på hbrs.no

Våre støttespillere

Harry Benjamin Ressurssenter
hbrs.no
Asle Offerdal
Klinisk psykolog.
E-post: asle2000@online.no 
Likestillingssenteret på Hamar
https://likestillingssenteret.no/
Sofie Brune
Brunes ressursenter arbeider for barn som bryter med kjønnsnormen og deres familier. Tilbyr samtale og veiledning. Brunes hjemmeside
Claes Schmidt/Sara Lund
Foredragsholder og kjent fra "Jentene på Toten".
www.saralund.se
Inkway
Hårfjerning og tatoveringsfjerning med laser på Gjøvik.
Telefon; 61173414, e-post; post@inkaway.no, hjemmeside; www.inkaway.no/harfjerning/
Monica Wegling
Er gestaltterapeut under utdanning. Leder «Hjemme-i-kroppen»-prosjektet sammen med HBRS, en gruppe der trening, det sosiale og mindfullnessøvelser inngår. Tlf. 95 16 10 44.
Hjemmeside: https://www.wegling.com/
SMISO
Støttesenter for incest og seksuelle overgrep.
Har du behov for samtale kan vi gjøre avtale om at den kan finne sted her hos Stiftelsen Stensveen.
SMISO har landsdekkende telefon 80057000.

Ordliste. Samling av ord og uttrykk

Androgyn Av Andro = det mannlige og gyno = det kvinnelige - Person med et kjønnsnøytralt utseende.

Bigender, BG Av bi = dobbel og gender = kjønn og genus /sosialt kjønn - Person som identifiserer seg som både mann og kvinne. Bigender er en kjønnsidentitet.

Biologisk kjønn - betinges av biologiske faktorer som genitalier, kromosomer och kjønnshormoner. D.v.s. om en person er "høne" eller "hane".
Sosialt kjønn også kalt genus eller kulturellt kjønn (kjønnsuttrykk) - betegner det kjønn omgivelsene oppfatter at en person tilhører.
Mentalt kjønn, også kalt kjønnsidentitet - betegner det kjønn en person selv identifiserer seg med. Kjønnsidentiteten er en like viktig del av et menneskes identitet som den seksuelle legningen.

Cis person - En person som identifiserer seg med det biologiske kjønnet de er født med og oppdratt til.

Crossdresser, CD - Uttrykk for personer som kler seg i det "motsatte" kjønns klær uansett årsak.

Dragking, DK - Kvinne som leker med det mannlige kjønnsuttrykket, på senen eller for å vekke oppmerksomhet. DK er oftest ikke en identitet, men en adferd.

Dragqueen, DQ - Menn som leker med det kvinnelige kjønnsuttrykket, på senen eller for og vekke oppmerksomhet. DQ er oftest ikke en identitet men en adferd.

Genus - Også kalt sosialt- eller kulturellt kjønn, betegner den kjønnsrollen en person inntar i samværet eller det kjønn en person oppfattes som av omgivelsene.

Heteronormen - Den norm som tar utgangspunkt i at alle er og agerer som om de er heteroseksuelle og har det kjønn de ser ut til å ha.

Intergender, IG Av inter = imellom og gender = kjønn og genus/sosialt kjønn - Person som definerer seg som å befinne seg mellom eller utenfor de tradisjonelle kjønnene eller velger å ikke definere sin kjønnsidentitet i det hele tatt. Intergender er en kjønnsidentitet.

Interseksuell, IS Av inter = imellom og sexus = biologisk kjønn - Person som er født med atypiske kjønnsorgan. Det innebærer at det ved fødselen, utifra biologiske fakta, ikke gikk an å bestemme barnets kjønn. IS er en medisinsk diagnose.

Kjønn Når vi i daglig tale prater om kjønn presiserer vi sjelden hva vi mener. Avhengig av sammenheng kan vi mene enten biologisk, sosialt, mentalt eller juridisk kjønn. Kjønn kan med andre ord betraktes som et samlebegrep.

Juridiskt kjønn - samfunnets måte å registrere kjønn.

Kjønnsdysfori - er ubehag ved at anatomisk kjønn og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke samsvarer.

Kjønnsidentitet - er det kjønnet en person selv definerer seg som.

Kjønnsinkongruens - mangel på samsvar mellom det kjønn kjønnsorganene tilsier og ens egen oppfatning av hvilket kjønn man har.

Kjønnsuttrykk - En persons uttrykksmåte for et visst sosialt kjønn, f.eks. klær, kroppsspråk, sminke, frisyre etc.

Kjønnsoverskridere, f.eks. genusoverskridere - Et samlende navn for personer som av samfunnet uppfattes å stride mot etablerte normer for kjønnsuttrykk.

Kjønnskorrigerende behandling - Kirurgisk og/eller hormonell medisinsk behandling som korrigerer en persons kropp slik at den passer personens mentale kjønn.

LHBTI -Lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interkjønnpersoner.

Queer - Person som på en positiv måte stiller spørsmål ved samfunnets normer og vurderinger angående genus och seksuell legning.

Seksuell legning - Gjelder vilket kjønn en person blir seksuellt opphisset av av d.v.s. om en person er homo-, bi- eller heteroseksuell. Seksuell legning kan ses på bakgrunn av personens biologiske, sosiale eller mentale kjønn.

Transgenderist, TG - Person som mer eller mindre konstant lever i det "motsatte kjønnets" rolle uten å forandre sin kropp på kirurgisk eller hormonell måte. Eller en person som har en identitet som det "motsatte" kjønnet men ikke velger å manifestere denne identitet i sitt utseende eller adferd.

Transpersoner, TP - Et politisk samlebegrep som vanligvis gjelder individer hvor kjønnsidentitet og/eller kjønnsuttrykk helt eller delvis skiller seg fra normen for det kjønn som ble registrert ved fødselen. Hvert individ velger selv om han/hun vill regne seg til gruppen. Blandt de grupper som kan ingå bør nevnes dragqueens, dragkings, interseksuelle, transgenderister og transvestitter. Uttrykket sier ingenting om personenes seksuelle legning.

Transvestitt, TV Av latinsk: "transeo" = over/på andre siden og vestis = klær - En person som mer eller mindre ofte, helt eller delvis kler seg i det "motsatte kjønnets" klær og rolle for å føle seg vel.

For en mer utfyllende og oppdatert ordliste kan du se på Bufdirs LHBTIQ ordliste.

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn